Za 30 rokov urobili svidnícki lekári 25.000 anestézií

11.04.2008 Svidník

Svidník 11. apríla (TASR) – Tridsiate výročie založenia Oddelenia anestéziológie a intenzívnej medicíny (OAIM) v nemocnici vo Svidníku si dnes pripomenuli v rámci 10. ročníka Lučanského memoriálu odborníci z oblasti ...
Na vedeckú konferenciu prijali pozvanie hostia z Prahy, Košíc a Prešova. Vo svojich prednáškach sa venovali historickému odkazu priekopníka OAIM vo Svidníku doktora Antona Lučanského, spoluzakladateľa a neskoršieho predsedu Československej anestéziologickej spoločnosti. OAIM existuje vo svidníckej nemocnici od roku 1978. Počas svojho lekárskeho pôsobenia sa Lučanský zaslúžil o vznik väčšiny oddelení ARO na východnom Slovensku.
Účastníci konferencie sa venovali aj práci záchrannej služby a problematike anestéziológie a intenzívnej medicíny na Slovensku. Viac ako 100 odborníkov diskutovalo o výbere infúznej liečby, postavení centrálneho urgentného príjmu nemocníc a nových postupoch v záchrannej službe.
\"V doterajšej histórii na piatich lôžkach oddelenia hospitalizovali viac ako 6000 pacientov a lekári vykonali viac ako 25.000 anestézií, \" uviedol pre TASR primár OAIM vo Svidníku MUDr. Ladislav Sabanoš. V súčasnosti pracujú na oddelení štyria lekári, 14 sestier a tri sanitárky. Lôžka sú vybavené prístrojovou technikou na pľúcnu ventiláciu, monitorovacou technikou a dávkovačmi liekov a infúznych roztokov.
Nemocnicu vo Svidníku, ktorá disponuje po racionalizácii 235 lôžkami, spravuje od 1. novembra 2006 nezisková organizácia s názvom Nemocnica armádneho generála Ludvíka Svobodu. Jej zakladateľom je akciová spoločnosť Spoločné zdravotníctvo, ktorá je spoločným podnikom Prešovského samosprávneho kraja (PSK) a akciovej spoločnosti Svet zdravia.
 

Vyberte región